17-daagse reis door Noord-Korea – reisverslag – deel 4 – Handel, Transport en Grenzen

Handel en aanbod

Naast hetgeen de Chinezen openlijk aan handel toelaten is er (naar men mij daar gezegd heeft) ook een erg actieve zwarte markt. Chinese Yuan zijn dan ook erg in trek bij de handelaars.
In de hoofdstad waren er een heleboel winkels die geavanceerde informatica producten in hun aanbod hadden. Voor 90% van Chinese makelij maar ook westerse labels als Dell en Apple werden te koop aangeboden.

De Noord-Koreaanse autoriteiten laten sedert kort ook een beperkt aantal privé initiatieven toe (zowel van Chinezen als van Noord-Koreanen). Het zijn de eerste barsten in het tot voor kort quasi absolute staatsmonopolie.

Schermafbeelding 2017-04-16 om 11.39.00

In tegenstelling tot het vrij ruime aanbod in de steden kan wat op het platteland in de winkels ligt bijzonder armtierig genoemd worden. Slechts een zeer beperkt aantal producten zijn erg verkrijgbaar.

Van die beperkingen is in het straatbeeld evenwel weinig te merken. Vrouwen kleden zich bijzonder modieus en mannen lopen er verzorgd bij.

Transport en distributie

Distributie is duidelijk één van de pijnpunten in het huidige Noord-Korea. Het wegennet mag dan wel verhard en breed zijn, maar de staat van de wegen kan alleen als erbarmelijk omschreven worden. Ik heb elders in de wereld op gravel wegen gereden die er veel beter bijlagen.

Schermafbeelding 2017-04-16 om 11.45.58

De producten die in de winkel liggen komen bijna altijd van regionale productiecentra want nationale consumentenmerken heb ik nauwelijks gezien.
Noord-Korea heeft een grote vloot aan zware vrachtwagens die bijna uitsluitend voor bouwprojecten en energievoorziening (kolen) ingezet worden.

Grenzen

De grenzen met Zuid-Korea (waar volgens Noord Korea de marionetten van de Verenigde Staten regeren) worden streng bewaakt. Net als tijdens het Ijzeren Gordijn, kom je er niet zonder kleerscheuren door. De meesten die het geprobeerd hebben kunnen het helaas niet navertellen.

Schermafbeelding 2017-04-16 om 11.39.21

De zeegrenzen (aan de overkant ligt de historische aartsvijand Japan) zijn over de ganse lengte voorzien van elektrische prikkeldraad. Het is evenwel niet duidelijk of die prikkeldraad dan wel moet dienen om mensen te verhinderen uit Noord Korea te ontsnappen of om indringers te detecteren / uit te schakelen. Ik denk dat de bewaking op dit ogenblik buiten dienst staat vermits ik verschillende onbewaakte doorgangen kon zien en er bovendien geregeld kinderen op het strand aan het spelen waren. Een ontsnapping al zwemmend of per boot is zelfs onmogelijk omdat de afstand tot Japan meer dan 700 km is en de armada van Artsen zonder Grenzen niet in de buurt durft te komen (bijvoegsel 2017).

Eén enkele keer heb ik langs de kustlijn zeer zware kanonnen zien staan en het leken mij geen museumstukken te zijn.

De meeste ontsnappingspogingen gebeuren richting China met als uiteindelijk doel te kunnen doorreizen naar Zuid Korea. In China komen ze evenwel bij de vrienden van Noord Korea terecht en het is daar vaak jarenlang wachten tot een uitreisvergunning bemachtigd wordt.


 

Algemene indruk van de rondreis
Dit is een korte analyse van een 17-daagse reis doorheen Noord-Korea. Journalisten en fotografen krijgen geen toelating om een dergelijke reis te maken. Ondanks het feit dat we niet konden gaan en staan waar we wilden, hebben we de 3 grootste steden van Noord-Korea bezocht en hebben we honderden km doorheen het land gereisd. Het beeld dat ik van Noord-Korea heb overgehouden is een zeer tweeslachtig beeld, een combinatie van feodale toestanden op het platteland en quasi perfectie in andere domeinen. Bovendien zijn de Noord-Koreanen bijzonder fiere mensen. Vrouwen zijn quasi overal (ook op het platteland) mooi tot elegant gekleed.  Het land verandert erg snel (dit volgens verschillende mensen waarmee ik gesproken heb en die al verschillende keren Noord-Korea bereisd hebben). Persoonlijk ben ik ervan overtuigd dat mits er enkele dingen veranderen die met hun legerstructuur en bewapening te maken hebben, Noord-Korea wel eens de volgende Emerging Market zou kunnen worden. De termijn die ik vooropstel is max. 5 tot 10 jaar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s