17-daagse reis door Noord-Korea – reisverslag – deel 3 – VN Sancties, Geld en Godsdienst

Dit reisverslag (eind 2013) werd opgesplitst in verschillende delen om het leesbaarder te maken.

VN Sancties

De VN sancties laten geen handel toe met Noord-Korea. China veegt daar evenwel grotendeels zijn voeten aan en levert een heleboel producten en grondstoffen aan de Noord-Koreanen.

Sinds december 2013 zijn de Chinezen evenwel ernstig geïrriteerd geraakt omdat de Noord-Koreanen nog een sterkere raket de lucht hebben ingestuurd en zodoende bijna gans China kunnen bereiken. Als antwoord op deze niet gewenste lancering hadden de Chinezen eerder al enkele Noord-Koreaanse banken gesloten om nu ook de verkoop van  componenten voor chemische en nucleaire bewapening stop te zetten.
De rest van de wereld volgt de sancties blijkbaar wel goed op, want ik heb maar weinig producten van westerse makelij gezien.

Schermafbeelding 2017-04-14 om 19.00.37

Tijdens ons verblijf in een Internationaal business hotel in Pyongyang heb ik kunnen vaststellen dat een aantal westerse (zaken?)mensen in het ontbijtrestaurant aanwezig waren (in ons city hotel waren geen andere toeristen), zodat ik veronderstel dat er nog altijd transacties plaatsvinden (allicht met als tussenbestemming China).

Eens de VN Veiligheidsraad sancties ingesteld heeft, is het zeer moeilijk om ze terug ongedaan te maken vermits er een unanieme resolutie in de raad nodig is.

Een akkoord met de VS zal een noodgedwongen voorwaarde zijn om beweging in het sanctiedossier te krijgen (zoals nu gebeurt in Iran).
Nucleaire ontwapening en mensenrechten zullen de te betalen prijs zijn.

Geld

De Noord Koreaanse munt is de Won.
Als buitenlander kan je daar niets mee doen want je kan geen deviezen wisselen in Won. In elke winkel of standje langs de weg in het binnenland kon wel met de Chinese Yuan betaald worden (prijzen waren steeds laag tot zeer laag).

Schermafbeelding 2017-04-14 om 18.56.22

Alhoewel de Noord Koreanen de Verenigde Staten grondig haten, vinden ze de US$  als betaalmiddel best OK. De Euro geniet evenwel veruit de voorkeur.
In kleine winkeltjes is de Chinese Yuan het beste betaalmiddel.  De wisselkoers van de Chinese Yuan was in Noord-Korea zelfs voordeliger dan die in China zelf!

Godsdienst

Godsdienst is opium voor het volk heeft de leiding van het land beslist. Nergens zie je dan ook maar één spoor van religiositeit.
Als toerist krijg je nauwelijks een tempel of kerk te zien. Alleen tijdens een wandeling in de buurt van Mount Chilbo hebben we een kleine boeddhistische tempel bezocht waar 1 (vooraf geprogrammeerde?) monnik ons te woord stond.
De tempels en pagode’s werden nochtans niet verwoest, want vanop een heuvel in een park in Pyongyang waren er enkele aan de horizon te zien.

Schermafbeelding 2017-04-14 om 19.06.01


 

Algemene indruk van de rondreis
Dit is een korte analyse van een 17-daagse reis doorheen Noord-Korea. Journalisten en fotografen krijgen geen toelating om een dergelijke reis te maken. Ondanks het feit dat we niet konden gaan en staan waar we wilden, hebben we de 3 grootste steden van Noord-Korea bezocht en hebben we honderden km doorheen het land gereisd. Het beeld dat ik van Noord-Korea heb overgehouden is een zeer tweeslachtig beeld, een combinatie van feodale toestanden op het platteland en quasi perfectie in andere domeinen. Bovendien zijn de Noord-Koreanen bijzonder fiere mensen. Vrouwen zijn quasi overal (ook op het platteland) mooi tot elegant gekleed.  Het land verandert erg snel (dit volgens verschillende mensen waarmee ik gesproken heb en die al verschillende keren Noord-Korea bereisd hebben). Persoonlijk ben ik ervan overtuigd dat mits er enkele dingen veranderen die met hun legerstructuur en bewapening te maken hebben, Noord-Korea wel eens de volgende Emerging Market zou kunnen worden. De termijn die ik vooropstel is max. 5 tot 10 jaar.

2 gedachtes over “17-daagse reis door Noord-Korea – reisverslag – deel 3 – VN Sancties, Geld en Godsdienst

  1. Harterlijk Dank,

    voor uw reisverslag! Draagt weer bij aan het proberen te begrijpen van de situatie in de DPRK!
    Ging u op reis met de Koryo Group van Nick Bonner?

    Tschüß, Edmond V.O. Katusz

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s