17-daagse reis door Noord-Korea – reisverslag – deel 2 – Politiek en Personencultus

Dit reisverslag (eind 2013) werd opgesplitst in verschillende delen om het leesbaarder te maken.

Politiek

Noord-Korea is één van de laatste zuivere communistische landen. De Partij bezit er alle middelen. Elk huis, appartement, stuk grond, fabriek is eigendom van de staat. Alles behoort toe aan de gemeenschap. In realiteit is er echter een hemelsbreed verschil tussen de kaders en hogere legerofficieren in Pyongyang enerzijds en de boeren in de provincie anderzijds.

Schermafbeelding 2017-04-14 om 15.45.58

Het Noord-Koreaans communisme dateert van het einde van de 2e wereldoorlog, toen de Japanners, die het land 40 jaar bezet hadden, verjaagd werden door een coalitie van Noord-Koreaanse verzetsstrijders onder aanvoering van Kim Il-Sung en de Russen. In die periode was Stalin aan de macht in Rusland. Stalin voerde een zeer dictatoriaal en repressief beleid dat ook in Noord-Korea ingevoerd werd en eigenlijk nooit afgeschaft werd.

De opdeling van het land is een erfenis van de Conferentie van Yalta waar de overwinnaars van WOII de koek onder mekaar verdeelden.

Schermafbeelding 2017-04-14 om 15.31.20

Personencultus

De partij draagt er zorg voor dat de persoonscultus rondom de overleden leiders Kim Il-sung en Kim Jong-il ABSOLUUT is. Ik kan er geen voorbeeld van geven, maar iemand die zich respectloos tov van de leiders zou gedragen, kan het ergste van het ergste vrezen.

Schermafbeelding 2017-04-14 om 15.39.31

In elke grote of middelgrote stad werden er grote sierlijke en majestueuze standbeelden van Kim Il-sung en van Kim Jong-il neergepoot. Die staan niet zo maar om het even waar opgesteld, maar bevinden zich in PERFECT onderhouden parken (daar waar mogelijk op een heuvel zodat de leiders de steden kunnen in het oog houden).
Onzichtbaar voor het oog wordt de sfeer nog sterker benadrukt door de zachte tonen van het Noord-Koreaanse volkslied dat vanuit de beplanting weerklinkt.
Om de eventuele onverlaten in het oog te houden worden de standbeelden en parken bewaakt door een reeks ultramoderne camera’s.

Schermafbeelding 2017-04-14 om 15.37.48

Ik ben nog nergens elders in de wereld een gelijkaardige personencultus tegengekomen (heb toch al een kleine 100 landen bezocht en alleen de Thaise koning Bumibol komt in de buurt door de alom tegenwoordige billboards, maar moet zeker de duimen leggen tegen de Noord-Koreaanse overleden leiders).

De persoonsverering wordt nog versterkt in de audiovisuele media. Ik heb op de lokale televisie meermaals en in prime-time documentaires gezien over de grootse verwezenlijkingen van bv de overleden Kim Jong-il.

Schermafbeelding 2017-04-14 om 15.36.41


 

Algemene indruk van de rondreis
Dit is een korte analyse van een 17-daagse reis doorheen Noord-Korea. Journalisten en fotografen krijgen geen toelating om een dergelijke reis te maken. Ondanks het feit dat we niet konden gaan en staan waar we wilden, hebben we de 3 grootste steden van Noord-Korea bezocht en hebben we honderden km doorheen het land gereisd. Het beeld dat ik van Noord-Korea heb overgehouden is een zeer tweeslachtig beeld, een combinatie van feodale toestanden op het platteland en quasi perfectie in andere domeinen. Bovendien zijn de Noord-Koreanen bijzonder fiere mensen. Vrouwen zijn quasi overal (ook op het platteland) mooi tot elegant gekleed.  Het land verandert erg snel (dit volgens verschillende mensen waarmee ik gesproken heb en die al verschillende keren Noord-Korea bereisd hebben). Persoonlijk ben ik ervan overtuigd dat mits er enkele dingen veranderen die met hun legerstructuur en bewapening te maken hebben, Noord-Korea wel eens de volgende Emerging Market zou kunnen worden. De termijn die ik vooropstel is max. 5 tot 10 jaar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s