NGO schepen voor de kust van Libië zouden op zijn minst minimale regels moeten respecteren

Schermafbeelding 2017-04-12 om 00.15.16De logge beslissingsmachine die de EU is, schijnt er maar niet in te slagen om een vuist te maken tegen een klein groepje Facebook mensensmokkelaars in Libië en kijkt rustig de andere kant op als NGO schepen tienduizenden illegale migranten net buiten de Libische kust redden en naar Europa brengen.

Faciliteren NGO schepen mensensmokkel of niet?

Volgens de NGO-organisaties (met als grootste Artsen Zonder Grenzen), heel duidelijk niet. Zij zeggen uitsluitend mensenlevens te redden. Volgens anderen, onder wie onze staatssecretaris van Asiel en Migratie Theo Francken, dan weer wel. Hoe korter tegen de Libische kust mensen opgewacht worden, des te meer illegale migranten zich aanbieden. De cijfers tonen alvast aan dat het aanzuig scenario wel degelijk gegrond is. Zo werden er de laatste 2 jaar aanzienlijk meer illegale migranten naar de EU verscheept sinds de NGO schepen geregeld voor de Libische kust opduiken. Voor het eerste kwartaal zijn de aantallen: In 2016 18.777 en in 2017 al 23.086 mensen. In 2014 bedroeg het aantal 10.965 en in 2015 10.165 (officiële cijfers UNHCR)De breuklijn zorgt voor verhitte discussies.

NGO organisaties dulden geen pottenkijkers

De huidige situatie ziet er als volgt uit : – NGO schepen weigeren om militairen, politie of EU controleurs mee aan boord te nemen.- NGO schepen weigeren om de mensen te ontschepen in de kortst bijgelegen havens Zarzis (Tunesië) en Valetta (Malta)- NGO schepen weigeren om de gammele houten boten en grote rubberboten te vernietigen na het oppikken van alle opvarenden- NGO schepen eisen van Europa dat alle opvarenden een asielaanvraag kunnen indienen

Kritiek aan het adres van de NGO organisaties

Is het opvarenden van smokkelboten “redden” of “oppikken”. De enige die dat met zekerheid weet is Frontex, de Europese grenspolitie. Frontex heeft de meest moderne apparatuur aan boord om radiogesprekken af te luisteren en kan via verfijnde satellietbeelden quasi elke beweging van schepen in het oog houden. Frontex was (in een geheim rapport dat door de Financial Times kon ingekeken worden) bijzonder kritisch voor de rol van de NGO schepen voor de kust van Libië. Dat NGO schepen mensensmokkel faciliteren is voor hen een uitgemaakte zaak. Het enige waar zij zich (nog) niet over uitspreken is of het al dan niet actief of passief faciliteren is. Ook de procureur van het Siciliaanse Catania wil één en ander eens van nabij bekijken. Hij stelt een onderzoek in.

Schermafbeelding 2017-04-12 om 00.07.42

Italië schreeuwt moord en brand en eist herlokalisering van de asielzoekers in alle EU landen

Vermits de NGO schepen hun opvarenden UITSLUITEND nog in Italië aan wal kunnen zetten (omdat de socialistische Italiaanse regering dat autonoom zo beslist heeft) dreigt het land de volledige last van de huidige illegale migratie uit Libië te moeten torsen. In het veel korter bij Libië gelegen Malta (ook lid van de EU en nu zelfs voorzitter) zie je nooit migranten aan wal gaan!

Alhoewel het de bedoeling was om vanaf de lente van 2017 de Dublin overeenkomst terug in voege te laten gaan (de asielaanvraag wordt uitsluitend afgehandeld in het land van aankomst in de EU) lijkt het er op dat Italië dat opnieuw weigert.

Vermits de grenzen van Frankrijk en Oostenrijk hermetisch dicht zitten (afwijking van de Schengen grensovereenkomst toegestaan door de EU) komen alle nieuw aangekomen migranten vast te zitten in Italië, iets waar de migranten zelf niets willen van weten. Hun einddoel is één van de 6 gulle West-Europese Gratis Geld landen of het Verenigd Koninkrijk (waar geen identiteitspapieren nodig zijn).

Indien alles blijft zoals het nu is zal de hele toestand nog voor september compleet uit de hand lopen. Wordt vervolgd.

Voorstel voor een aanvaardbare tussenoplossing

Teneinde EN de illegale migranten te blijven redden EN de mensensmokkelaars te ontmoedigen EN de EU te helpen in zijn strijd tegen illegale migratie, stel ik de volgende oplossing voor:

Schermafbeelding 2017-04-12 om 00.09.45

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s