Is AZG nu een politieke partij of een hulporganisatie?

Schermafbeelding 2017-04-13 om 17.25.08

Iedereen kent Artsen zonder Grenzen als de aimabele hulporganisatie die overal ter wereld en waar het maar enigszins kan, mensen in nood ter hulp schiet. Hun dokters doen wonderlijke dingen.
Wat minder bekend is, is dat AZG zich buiten conflictgebieden in toenemende mate activistisch/moralistisch opstelt.

Buiten de overal aanwezige emo losmakende arme kinderfoto’s wordt er in de achterkamers van AZG voortdurend aan politiek gedaan. Hun politieke eisen zijn vooral gericht op kneedbare zeer humane westerse democratieën, niet toevallig die van hun grootste donateurs.

Gezien de Goddelijke status van de organisatie wordt zij door de verzamelde pers zelden of nooit kritisch benaderd. De politicus die dat, soms met recht en reden wel aandurft, wordt meteen door media en collega’s met pek en veren overgoten, zoals Staatssecretaris Theo Francken aan den lijve kon ondervinden.

Schermafbeelding 2017-04-13 om 13.04.39

Politieke luik van Artsen Zonder Grenzen

Tijdens de viering van 60 jaar Europa in Rome kwam heel even de links politieke waarheid naar boven.
Artsen Zonder Grenzen EIST van Europa (van ons dus, want wij zijn de burgers die het gelag betalen), dat IEDEREEN IN DE WERELD ASIEL MOET KUNNEN AANVRAGEN IN EUROPA. Is dit hulpverlening of is dit een politieke agenda?

Schermafbeelding 2017-04-13 om 12.59.26

Activistisch luik van Artsen Zonder Grenzen

Met dure gecharterde schepen (betaald met uw donatie) gaat AZG nog veel verder.
Onder het mom van mensenlevens redden pikt AZG, net zoals een groep andere kleinere NGO’s, aan de lopende band duizenden illegale migranten op voor de kust van Libië, om ze vervolgens 600 km verder aan de asielcentra van Europa af te leveren. Het veilige Zarzis in Tunesië ligt hooguit 100 km van de Libische reddingszone maar is voor AZG geen waardig alternatief. Hun beleidsmatig doel is ze immers afleveren bij de Europese asielinstanties.

Aan u om te oordelen of AZG daarmee de mensensmokkel en mensenhandel faciliteert of niet. Ik denk alvast van wel.

Daarom deze heel eenvoudige oproep :

STOP met uw politieke agenda en activistische illegale migranten-veerdienst naar Europa en richt u opnieuw op niet-politieke projecten

Als het jullie alleen te doen is om mensen te redden, zet ze dan terug aan wal in dichtstbijzijnde veilige haven in Tunesië. De drogreden dat u daar geen toelating voor heeft houdt geen steek.

Schermafbeelding 2017-04-13 om 18.12.26

Schermafbeelding 2017-04-12 om 00.07.42

Iedere donateur zou dit artikel moeten lezen omdat de donateur geen inspraak heeft in de repartitie van de ontvangen sommen. AZG-MSF beslist (volgens de noodwendigheden)  wat er met de gelden gebeurt. Aan u om te beslissen of u hun werkwijze steunt en AZG al dan niet blijft ondersteunen.

 

Een gedachte over “Is AZG nu een politieke partij of een hulporganisatie?

  1. Beste Armand, ik begrijp en ondersteun je oproep.
    Als AZG – die overigens als NGO veel goede dingen doet – ook een politieke agenda heeft, dan verliest ze als hulporganisatie alle geloofwaardigheid. Het faciliteren van illegale mensensmokkel via de Middellandse Zee is onmiskenbaar politiek geïnspireerd en creëert bovendien een aanzuigeffect en dus een risico op meer verdrinkingen.
    AZG zou haar middelen beter inzetten om in de conflict- of rampgebieden zelf de noden van de lokale bevolking te lenigen I.p.v. een illegale ferrydienst naar Europa te organiseren.
    Zolang ze hiermee doorgaat moet AZG alvast niet meer op mijn financiële bijdrage rekenen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s