Het Midden-Oosten na het Turkse JA referendum. Wat nu?

Na het referendum in Turkije maak ik mij sterk dat de krachtsverhoudingen in het Midden Oosten fundamenteel veranderd zijn.
Met in Turkije een president aan de macht die per decreet zowat alles kan beslissen wat hij wil, is hij volgens mij een regionale destabilisator avant la lettre.

Turkije mag zowel demografisch, economisch als militair niet onderschat worden. Het is DE grootmacht van het Midden-Oosten. Enkele cijfers op een rijtje :
– 75 miljoen inwoners (ter vergelijking Verenigd Koninkrijk: 64 miljoen)
– in het rijtje van de 10 sterkste legers ter wereld staat Turkije op de 7e plaats (Rusland op de 8e! en Noord-Korea op de 6e!)
– het BNP van Turkije is het 18e grootste ter wereld

Schermafbeelding 2017-04-17 om 12.55.03

Erdogan ontleent zijn macht aan EN de (overwegend) zwijgende conservatief-islamitische meerderheid  EN aan grote industriële/banken conglomeraten die zowat de hele Turkse economie beheersen (van energie tot media).

Wat mogen we vanaf nu verwachten?

Nationaal
Verdere zuivering van het staatsapparaat. Na de mislukte staatsgreep werd de meest dringende zuivering ingezet door bij de rechterlijke en militaire macht duizenden leidinggevenden de gevangenis in te gooien en tienduizenden lagere kaders te ontslaan.
Te verwachten is dat de zuivering verder zal opgedreven worden.
Ook te verwachten is een toenemende islamisering en, op wat langere termijn, het geleidelijk invoeren van sharia rechtbanken.

Schermafbeelding 2017-04-17 om 12.45.55

Turkse militairen in het opstandige Cizre (Oost-Turkije)

Onder het mom van het opdrijven van de strijd tegen het terrorisme zullen zelfs ongewapende dissidente groeperingen als terroristen bestempeld worden en deels buiten de wet gesteld worden.
De strijd tegen de gewapende oppositie zal verder opgedreven worden door nog meer militairen naar het Koerdische Oosten van Turkije en de Syrische grens te sturen.

Buurlanden
Als belangrijkste motor achter de Syrische rebellen/Jihadisten heeft Erdogan al de-facto een groot stuk van Noordelijk Syrië in handen, maar zijn ambitie houdt daar niet op, hij wil Assad aan de macht vervangen door een Turkse marionet. Hij wordt met deze plannen gesteund door het Westen en de Emiraten. Wapens, explosieven, voeding, enz gaat allemaal zonder enige controle vanuit Turkije naar Noord Syrië.

Schermafbeelding 2017-04-17 om 12.37.06

De dag na het JA referendum voor een uitbreiding van de macht van Erdogan stond er een bericht in de regeringsgezinde pers (er bestaat geen andere pers meer) dat er 1000 vrachtwagens met hulp naar Syrië gestuurd worden. Inhoud onbekend!

De nabije toekomst zal uitwijzen tot hoever de macht van Erdogan reikt.
Rusland werd de spelbederver waar Erdogan niet op gerekend had. Rusland is niet alleen de beschermheer van Assad maar heeft ook erg goede banden met Koerdische verzetsbewegingen als PKK en YPG. Het laatste woord is daar dus nog lang niet gezegd. Ook een nieuwe directe confrontatie van Turkije met de Russische troepen in Syrië behoort tot de mogelijkheden. Niemand kan voorspellen wat daar de gevolgen zouden kunnen van zijn.

Internationaal
Via zijn derde kolonie is Erdogan zowat overal in de wereld aanwezig. Wat dat betekent hebben we de voorbije weken en maanden kunnen vaststellen. Maar liefst 75% van de  Belgische Turken die hun stem uitbrachten, stemden JA tijdens het referendum. De Nederlandse Turken die naar de stembus trokken waren iets terughoudender en stemden met 71% voor de uitbreiding van de macht van Erdogan.
De macht van Erdogan reikt veel verder dan wat de meesten vermoeden. Zo heeft Turkije zeer goede betrekkingen met streng islamitisch-soennitische landen en valt ook zijn aanwezigheid in Afrika meer en meer op. In Somalië is hij de belangrijkste buitenlandse speler.

Schermafbeelding 2017-04-17 om 12.43.48

Eén en ander speelt Erdogan klaar door het uitgebreide netwerk van Turkish Airlines in te zetten. De kracht van Turkish Airlines mag niet onderschat worden. Het leeuwenaandeel van de (boot)vluchtelingen werd en wordt via Istanboel naar de migratie-zeeën gebracht. Op dit ogenblik is bv de lijn Istanboel-Tripoli erg in trek bij illegale migranten uit Bangladesh die mede daardoor een groot percentage van de passagiers in de rubberboten uitmaken.

Conclusie

De macht van Erdogan is groot, zeer groot en hij zal er alles aandoen om die nog groter te maken. Hij is een sluwe vos en sterke geo-strateeg en hem onderschatten zal zware gevolgen hebben (zo probeert hij op dit ogenblik om de Iraakse Koerden voor zijn kar te spannen, wat nog aardig lukt ook).
Het worden boeiende, maar zeer gevaarlijke tijden.

2 gedachtes over “Het Midden-Oosten na het Turkse JA referendum. Wat nu?

  1. Maar liefst 75% van de Turken in België stemden JA tijdens het referendum.

    Fout geformuleerd! 75% van de Turken in België die gestemd hebben … Maakt een significant verschil uit.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s