Cordon is de naam van een VTM reeks, laat het ons daarbij houden

Ik was al langer een critikaster van een cordon tegen het Vlaams Belang omdat het alleen aan de kiezer toekomt om in het stemhokje te bepalen wie hij in ons systeem wil laten verantwoording afleggen.

Hij kiest in een democratisch grondwettelijk systeem. De gekozen mandataris zal zich binnen de lijnen van de grondwet moeten houden tijdens de uitoefening van zijn mandaat.
Dát is een democratisch systeem. Dáár ligt de bescherming van de democratie.

Schermafbeelding 2017-04-23 om 18.56.11

Als partijen zelf gaan beslissen of iemand al dan niet een besturend mandataris kan worden is van het zotte teveel. Zoiets kan alleen door iemand uit zijn burgerrechten te zetten of door zijn bekwaamheid te betwisten.
Zo denk ik over het cordon tegen het Vlaams Belang en dat is ook mijn mening over een mogelijk cordon tegen de PVDA.
Natuurlijk zal ik het niet leuk vinden indien in pakweg Zelzate een PVDA-mandataris burgemeester zou worden, maar je kunt hem dat toch niet verbieden.
Waarom zou je dan wel mogen verbieden dat een Vlaams Belanger ergens burgemeester wordt? Tegenwerken via coalitiebesprekingen, tot daar aan toe, maar bij voorbaat uitsluiten op basis van iemand zijn politieke overtuiging, neigt voor mij naar een kolfje naar de hand van UNIA.
Als men een Vlaams Belanger zo maar mag uitsluiten op basis van zijn lidkaart, kun je ook een lid van het ABVV een bestuursmandaat ontzeggen.

De stem van de kiezer wordt kan niet langer als vol aanzien worden als men zijn keuze grenzen oplegt. Alleen de grondwet, de wetten en het parlement heeft het recht om te bepalen wie in het democratisch speelveld mag meespelen.
Wanneer afspraken tussen partijen ertoe leiden dat ze zelfs omgezet worden in een cordon médiatique, is dit een gevaar voor de democratie.

Toen men 20 jaar geleden de Zwarte Zondag kwam kaderen in de televisiestudies, toen men een paar maand geleden Trump’s overwinning kwam kaderen in de televisie, toen kreeg ik telkens een wrang gevoel. Karel De Gucht had het over mestkevers. De angstkreten waren niet van de lucht. Wát een dramatiek. Wát een taalgebruik.

Cordon médiatique
De steun voor een cordon tegen rechts wordt steeds kleiner (slechts 1/3 steunt nog het cordon). Ook de mogelijke steun voor een cordon tegen links is (1/4 v an de kiesgerechtigden). Het is dus niet aan de media, en al zeker niet aan de met belastinggeld betaalde media, om te bepalen wie al dan niet zendtijd krijgt. Waarom zouden de ideeën van bv Groen democratischer zijn dan die van Vlaams Belang of de PVDA?

Alle pogingen en indoctrinatie ten spijt is de doorsnee Vlaming na 20 jaar nog steeds niet overtuigd van het nut van een cordon sanitaire.

In het politieke spectrum ga je de strijd aan met ideeën. Het is éénieder zijn democratisch recht om niet akkoord te gaan met de ideeën van een andere kandidaat MAAR eens de kiezer gekozen heeft heeft elke verkozene in een democratie evenveel rechten. De uitvoerende macht afschermen voor sommige verkozenen is het pad van de nomenclatuur volgen, het ons kent ons pad dat, zoals we continu kunnen zien al te veel met duistere achterkamer politiek . Wat juist niét de bedoeling was. Toch? Of speelt er iets anders?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s