Happy New Year 2015 – Ook voor illegale (boot)migranten?

Dit artikel dateert van 3 januari 2015. Ik zag toen de bui al hangen en schreef er  dit artikel over. Was ik toen naïef  en is het eigenlijk al veranderd ? 

De laatste dagen van 2014 en de eerste van 2015 werden opgeschrikt (nou ja opgeschrikt …) door het nieuws van grote vrachtschepen die door gewapende mensensmokkelaars in een stormachtige zee achtergelaten werden. In 2014 was het een Moldavisch vrachtschip met 750 illegalen en begin 2015 een Sierra Leona vrachtschip met 450 illegalen. Ik gebruik bewust de term illegalen omdat de 1.200 mensen/sukkelaars/gelukszoekers zich terdege bewust waren van het feit dat zij hun lot in handen legden van bandieten en bovendien de zekerheid hadden dat ze niet welkom waren in de landen van bestemming. Een overtocht naar Europa via mensensmokkelaars kost toch al minstens 10.000€ wat in de meeste gevallen overeenkomt met 3 jaarlonen van de meeste van de opvarenden.

Schermafbeelding 2017-04-26 om 16.32.14

De huidige (boot)vluchtelingen situatie

De grote boemannen vandaag zijn Griekenland en Italië. Op een voetbalveld zou de massa schreeuwen : “Ze kunnen het niet aan …” wat in dit geval zelfs de waarheid is. Beide landen verzuipen letterlijk in de vluchtelingenstroom (in 2014 alleen al 200.000), krijgen voortdurend verwijten naar hun hoofd geslingerd dat ze mensen laten stikken en weten maar geen goede oplossing te vinden. Italië is het kotsbeu en heeft er sedert enkele maanden korte metten mee gemaakt. Ze zetten de bootvluchtelingen gewoon op een trein richting een ander EU land en de sukkelaars moeten maar verder hun plan trekken.

Kan je het Italië kwalijk nemen? Neen, want zowel Italië als Griekenland zitten beiden met zware economische problemen en kunnen de logistiek en de kosten van die stroom onmogelijk (blijven) dragen.Vermits beide landen deel uitmaken van de EU zou je als Europese burger op zijn minst verwachten dat er uit Brussel iets fatsoenlijk in mekaar gestoken wordt, maar nee hoor, in Brussel heerst er anarchie op dat vlak want geen enkel land is bereid om zelf een fundamentele inspanning te leveren, laat staan DE oplossing te bieden. Improvisatie is daar het sleutelwoord. In de huidige context van “Europa, het beloofde land” is er bovendien ook geen reden dat de stromen automatisch zouden opdrogen.

Polarisatie

Om de paar dagen/weken barst er in een EU-land steevast een discussie los over “wat te doen” met deze mensen. Bij de bevolking van de opvanglanden zorgt dit voor een groeiende polarisatie tussen zij die uit menselijkheid gans de wereld willen opvangen en zij die er mooi genoeg van hebben. De laatste groep heeft het ook niet begrepen op de culturele achtergrond van veel van deze mensen.

Wie wil er allemaal naar Europa komen?

Categorie A – De oorlogsvluchtelingen: Hun statuut is overduidelijk. Mensen (zowel personen als families) die op de vlucht slaan voor gewapende conflicten moeten onmiddellijk en zo lang het nodig is geholpen worden. Het einde van de gewapende strijd is meestal het moment dat deze mensen terug naar huis willen omdat het leven in een vluchtelingenkamp geen uitzicht op een betere toekomst biedt. Individuele lidstaten kunnen door de UNHCR verzocht worden om groepen oorlogsvluchtelingen tijdelijk op te nemen als de centra onvoldoende capaciteit hebben. Wanneer er terug capaciteit voorhanden is worden deze mensen mensen terug naar de gespecialiseerde eilanden gestuurd.

Categorie B – De politiek vervolgden: In deze groep zitten mensen die door het politiek systeem in hun eigen land achterna gezeten worden voor hun politieke voorkeur, hun etnische afkomst en/of hun geaardheid.

Categorie C – De gelukzoekers: Deze categorie is het leven in het moederland kotsbeu. Ze lenen duizenden euro’s van malafide obscure personen met als onderpand de woning van de familie, in de hoop de woekerrente ooit te kunnen terugbetalen als ze in het beloofde land toekomen (neen, niet Israël …). De kans dat ze met licht malafide mensensmokkelaars te maken hebben is gering. De meesten halen zelfs het schip niet maar worden onderweg afgemaakt door handlangers van diezelfden die het geld geleend hebben. Samengevat één grote misdaad tegen de menselijkheid.

Categorie D – De mensensmokkelaars: Hier ga ik niet veel tekst aan vuilmaken. Ordinaire moordenaars en criminelen die in pure maffiastijl hun hand niet omdraaien voor een moord meer of minder.

De (mogelijke) oplossing

De (mogelijke) oplossing is tegelijkertijd EN eenvoudig EN menselijk. Ik haal de mosterd in Australië waar sommige bootvluchtelingen in een transiteiland opgevangen worden, namelijk Christmas Island. Er zijn voldoende al dan niet onbewoonde eilanden in de Middellandse Zee die kunnen fungeren als tijdelijke opvangcentra voor illegalen. De opvang op elk van deze eilanden is categorie-afhankelijk. De VN-commissie voor vluchtelingen bepaalt (al dan niet in de landen van aankomst of op de eilanden) voor elk individu/familie in welke categorie ze ingedeeld worden.

*** Het grootste eiland wordt ingericht voor Categorie A en B

Deze mensen worden beschermd zo lang het gewapend conflict duurt en/of zo lang het politiek systeem dat een individu bedreigt aan de macht is. Eens het conflict beëindigd is zullen mensen spontaan terugkeren naar hun land omdat er voor hen geen toekomst op dit eiland voorhanden is.

Mensen die via een “vluchtweg” tot in de EU geraakt zijn worden door de autoriteiten van ALLE Europese lidstaten meteen getransfereerd naar dit eiland (geen gezeur meer over het land moeten verlaten en onderduiken).

** Een ander groot eiland wordt ingericht voor Categorie C vluchtelingen

Het wordt bevolkt met gelukszoekers of ook wel in het jargon “economische vluchtelingen” genoemd. Indien ingedeeld in deze categorie dienen de mensen gerepatrieerd te worden naar hun thuislanden. Vandaag is dit ook zo in alle Europese landen, maar slechts een absolute minderheid schikt zich naar de uitwijzingsbevelen.

*** Voor Categorie 4 wordt een eiland ingericht als een grote gevangenis

Er zetelt een door EU rechters samengestelde uitzonderingsrechtbank. De uit te zitten straf voor mensensmokkelaars zal minstens 15 jaar bedragen (poging tot moord met voorbedachten rade), een straf die alleen al genoeg zal zijn om het aantal schepen fors terug te dringen.

De uitbating van de eilanden van Categorie A, B en C wordt in handen gegeven van de UNHCR die in deze materie gespecialiseerd is en overal ter wereld die taken uitvoert (bv Turkije, Jordanië, Pakistan, enz). UNHCR staat voor “United Nations High Commissioner for Refugees”. De uitbating van het eiland van Categorie 4 komt in handen van de EU

Wie draagt de kosten?

De kosten voor dit alles worden gedragen door de EU. De kosten zullen zelfs bij een optimale infrastructuur op de eilanden veel lager liggen dan wat er vandaag door de willekeur aan systemen en opvangmogelijkheden aan uitgegeven wordt. Spartelen sommige landen binnen de EU tegen, geen probleem, ga dan van start met een kleiner aantal landen.

Er dient wel benadrukt te worden dat de opvang kwalitatief zeer goed moet zijn, en dat de rechten van de verschillende categorieën optimaal moeten gegarandeerd worden.

Dit artikel is de zoveelste voorzet om tot een menselijke oplossing te komen voor het vluchtelingenprobleem in onze Middellandse Zee regio.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s