Misplaatste Vlaamse euforie over Sociale Woningen

Liesbeth Homans klopt zich vandaag op de borst(en) in zowat alle Vlaamse kranten. Haar sociale woningen beleid mag gezien worden. In 2016 heeft ze 4.176 nieuwe sociale woningen gebouwd en er nog eens 4.259 gerenoveerd. Daarmee zegt ze haar ambitieuze doelstellingen zelfs overtroffen te hebben.

Het prijskaartje is dan ook navenant. 866 miljoen en dat voor 2016 alleen!

Tot daar het positieve.
Critici beweren evenwel dat al dat moois in feite niets oplost. Door de bevolkingsgroei zullen de wachtlijsten alleen maar langer worden.
Bevolkingsgroei ?!?
Vlamingen mogen dan wel minder kinderen maken, maar onze nieuwe tijdelijke en permanente wereldburgers zorgen er voor dat onze inkrimpende arbeidsmarkt in de toekomst ruimschoots zal overspoeld worden met nieuwe, veelal uit kansarme gezinnen komende burgers.
Demografie is duidelijk niet het sterkste punt van onze politieke partijen.

Voor wie zijn die sociale woningen bestemd?

Voor de niet succesvolle Vlamingen hoor ik mensen denken die niet in de stad of in een stedelijke omgeving wonen.
Fout, op den buiten zou dat idee nog enigszins kunnen kloppen maar de stedelijke regio’s is het prentje veel genuanceerder. De bewoners van de sociale woonwijken lijken daar eerder op een wereld in miniatuur dan op Vlaanderen.

In Antwerpen wordt 48% van de sociale woningen toegewezen aan huurders die niet de Belgische nationaliteit hebben. In Vlaanderen gaat één op de vier toewijzingen naar niet-Belgen.
En voor de wachtlijsten is het al niet beter. In gans Vlaanderen staan 30% niet-Belgen op de wachtlijst en Antwerpen toornt daar nog eens ver bovenuit met 52% niet-Belgen.

Schermafbeelding 2017-04-26 om 09.15.28

Zo, dat weet u dan ook weeral.
Voor alle duidelijkheid, de scheefgegroeide toestand is niet de fout van Liesbeth Homans. Ze kwam eerder al onder vuur van de oppositie te liggen voor haar “niet-Belgen krijgen geen voorrang meer” uitspraak, maar de cijfers zijn wat ze zijn en die betekenen alleen maar dat in 2016 belasting betalende Belgen 216.500.000 € uitgegeven hebben voor mensen die onze nationaliteit niet hebben.
Omgerekend per werkende Vlaming betekent dit 88 € voor 2016 alleen.

Een 2-verdieners gezin betaalt bijna even veel aan sociale huisvesting van niet-Belgen dan wat de Turteltaks en de zorgverzekering samen kosten!

Over deze materie hoor je de CD&V niets zeggen. De confrontatie met de werkelijkheid van onze rusthuis-ouderen zou des te pijnlijker zijn.
Zie ook mijn artikel van gisteren :
OCMW’s blut voor ouders van werkende kinderen, maar wel veel geld voor niet-EU inwijkelingen

De demografische cijfers uit dit artikel werden in december 2016 gepubliceerd in de Gazet van Antwerpen.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s