Terreur : doe je niet voor als goede bron, wanneer je het niet bent

U kent ze wel, de Twitter accounts die “breaking news” brengen. Die accounts hebben vaak 1 ding gemeen. Alles wat ze zien is “breaking”. Of het nu om een hond gaat die een postbode gebeten heeft, of over iets serieuzer, het maakt hen niet uit. Vaak zijn het ook accounts die tweets van anderen letterlijk kopiëren, zonder de bron te vermelden. Ook de foto’s worden bij de vleet gestolen.

Het gaat al wat verder wanneer die zogenaamde “breaking news” accounts ook tweets beginnen te vertalen, maar door een gebrek aan talenkennis volkomen foute informatie beginnen te verspreiden. Bij het publiek gaat het er in als zoete koek, want het is sensatie. Beetje dom, aangezien er zo zeer veel foute informatie verspreid kan worden, die kant noch wal raakt.

Een andere plaag zijn de journalisten die denken dat ze heel wat nieuws aan de man kunnen brengen, maar die zo het leven van anderen om zeep kunnen helpen, door gewoonweg foute info te verspreiden.
Denken we recent maar aan de journalist Jean-Paul Ney (@jpney), die op de avond van de recente terreuraanslag op de Champs Elysées in Parijs een Interpol bericht verspreidde. Het ging hierbij over een Belgische man, waar ’s ochtends een huiszoeking was gebeurd. Antwerpse speurders hadden een vuurwapen bij hem aangetroffen en een ticket voor een Thalysrit naar Parijs. Gezien de hedendaagse omstandigheden en maatregelen, is het uiteraard logisch dat dergelijke informatie gedeeld wordt door veiligheidsdiensten.
De door Jean-Paul Ney onderschepte informatie ging via de journalist een eigen leven leiden zodat de Antwerpenaar effectief de Thalys had genomen en de aanslag op de mythische avenue had gepleegd.

Schermafbeelding 2017-04-29 om 17.22.14

De Antwerpenaar, gekend voor drugsdelicten, was op datzelfde ogenblik gewoon aan het werk bij Total in de Antwerpse haven. Toen zijn collega’s hem al lachend verwittigden dat hij in gans Europa gezocht werd, verwittigde hij meteen de politie en werd zo van elke verdenking gezuiverd.
Intussen was het kwaad geschied, want verscheidene “breaking news” accounts over gans de wereld namen het nieuws over, uiteraard zonder bronvermelding, feiten te checken en te dubbelchecken.
Journalist Ney werd al verschillende keren veroordeeld, onder meer voor het verspreiden van informatie die hij OF niet mocht verspreiden OF die hij niet in bezit mocht hebben.
Mensen als Ney en zelfverklaarde “breaking news” accounts brengen hiermee niet alleen lopende contraterreur onderzoeken in gevaar, maar ook de levens van onderzoekers. Onschuldige mensen worden door het slijk gehaald.

Daarnaast hebben we de “breaking news” accounts die elk klein akkefietje of voorval aan terreur koppelen. Uiteraard willen ze zoveel mogelijk volgers hebben, maar moet dat dan zonodig door foute informatie te verspreiden en een angstpsychose onder de bevolking te versterken.
Enkele voorbeelden:

Schermafbeelding 2017-04-29 om 17.22.28

Uiteraard horen mensen vandaag de dag “graag” het woord terreur. Het bevestigt alleen maar hun buikgevoel dat terreur om elke hoek schuilt. Toch zijn hier grote gevaren en kosten aan verbonden. Denken we eerst en vooral aan de veiligheidsdiensten die quasi elk bericht capteren dat er online verschijnt en mogelijks aan terreur kan gelinkt worden. Die berichten controleren kost veel tijd en geld. De tijd die hieraan verspild wordt, kan gebruikt worden om echte, concrete informatie te verifiëren en de correcte stappen te ondernemen. Tweede gevaar? Een angstpsychose onder de bevolking die dient vermeden te worden. Verspreid dus geen foute info en link niet elk “gewoon” crimineel feit aan terreur. Het kan desastreuze gevolgen hebben.

Zo zag ik deze week verscheidene berichten over steekpartijen in Noord Londen. De feiten werden gepleegd door criminele bendes. Mensen met kennis ter zake benoemen dat ook meteen zo. “Breaking news” accounts spreken onmiddellijk van terreur, want dat scoort natuurlijk. Een jaloers vriendje dat met zuur gooit in een uitgaansgelegenheid? Terreur! Een auto waarvan de bestuurder de controle over het stuur verloor en op een bushalte inrijdt. Terreur! Zo zijn er voorbeelden zonder einde.

Als u niet enkel om de oren geslagen wil worden met onbelangrijk “breaking news”, maar ook achtergrondinformatie zoekt en u een Twitter account heeft, dan zijn deze accounts een echte aanraders:

@Terror_Monitor
@CTSS_Research
@jenanmoussa
@HaraldDoornbos
@TerrorEvents
@Jasminechic00
@IntelCenter1
@siteintelgroup
@p_vanostaeyen
@vvanwilgenburg
@ClaudeMoniquet
@EsiscTeam
@TRACterrorism
En tientallen anderen

Wil u echter sensatie, tweets die foute informatie verspreiden, omschrijvingen die niet ondersteund worden door feiten, criminele feiten die helemaal niets met terreur te maken hebben maar toch als dusdanig bestempeld worden en vaak ronduit racistische informatie verspreiden? Accounts die foto’s en tweets kopiëren, zonder de inhoud ervan te begrijpen en er dus maar hun eigen verhaal van maken? Dan raad ik u de volgende accounts aan:

@DreigingNL
@TerrorThreatTM
@BreakingNLive
@OnlineMagazin
@jpney
@NBTT247
@V_of_Europe
En honderden anderen

Als u nieuws zoekt over terreuronderzoeken, aanslagen, contraterreur kan u zich beter informeren of laten informeren door mensen en accounts die er wél iets van kennen. Kunnen de hierboven vermelde accounts en mensen zich al eens vergissen, uiteraard, maar ze zijn dan ook niet te beroerd om meteen foute informatie recht te zetten van zodra er duidelijkheid is. Op die manier bent u steeds correct geïnformeerd. Bij de laatste zes accounts bent u er voor 90 pct zeker van dat er met de waarheid een loopje genomen wordt. Aan u de keuze…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s