Mijn mening over (illegale) Migratie, Gastarbeid, Vluchtelingen en Asiel

Het visionair gehalte van onze politici heeft zo stilaan Antarctische temperaturen bereikt. In plaatst van een doelgericht toekomstbeleid te ontwerpen en toe te passen is men nu al jaren dieper en dieper in het drijfzand van het conservatief immobilisme aan het wegzakken. Mensen als Theo Francken proberen met de middelen die ze hebben en die binnen de coalitie na lang trekken en duwen kunnen bekomen worden het verschil te maken, maar zo lang de systemen zelf niet fundamenteel veranderd worden is het dweilen met de kraan open.
Kan het anders? Absoluut, hieronder mijn visie die gegarandeerd succes zou hebben en die ons naar een Win-Win-Win-Win-Win situatie zou kunnen leiden.

Migratie

Er moet per direct voor minstens 5 jaar een migratiestop (met inbegrip van gezinshereniging) ingevoerd worden en dit om meerdere redenen.
Na 5 jaar wordt gemeten of de integratie inspanningen en de tewerkstellingsgraad de beoogde doelen bereikt hebben en wordt een nieuw 5-jarenplan ingevoerd.
Enkele redenen waarom het zo niet verder kan:

 • er is onvoldoende steun bij de bevolking om op dezelfde weg voort te gaan
 • de toenemende concentratie van niet-EU burgers in onze steden is een setback voor alle inspanningen tot integratie. Eens een concentratie van mensen met een migratie achtergrond 25% bereikt is er van integratie nog nauwelijks sprake. Steden als Antwerpen, Brussel en Mechelen zitten er al ruimschoots boven deze drempel zodat de integratie inspanningen daar al weggegooid geld zijn
 • nieuwe migratie legt een bijkomende spanning  op eerdere migratiegolven. In plaats van massaal in te zetten op de reeds aanwezige mensen met migratie-roots worden elk jaar duizenden nieuwelingen aan de arbeidsmarkt toegevoegd. Vermits het leeuwenaandeel van de nieuwe migranten ongeschoold is vormen zij een directe bedreiging voor onze eigen ongeschoolde werknemers die hoofdzakelijk bij mensen met oudere migratie-roots te vinden zijn.
 • Nieuwe migranten brengen een pak feodale gewoontes mee die niet te tolereren zijn. Vooral in de steden waar clusters met nationaliteiten ontstaan is er geen enkele reden meer om van die feodale gewoontes af te wijken. Gedwongen huwelijken, godsdienstverplichtingen en besnijdenissen  zijn maar enkele van die feodale gewoontes waar meerdere decennia zullen nodig zijn om ze uit te roeien.

Omdat we wel degelijk bezorgd zijn om de ontwikkeling van de wereld zou er veel meer dan vandaag studentenuitwisseling moeten plaatsvinden. Noem het een Erasmus-global systeem. Geen 50-jarige studenten meer die 15 jaar blijven rondhangen, maar een systeem waar goede studenten uit verre landen 6 tot 12 maand ervaring kunnen opdoen in onze bedrijven, universiteiten etc.

Schermafbeelding 2017-07-02 om 16.35.04

Illegale migratie

Hier kunnen we kort over zijn. Iemand die illegaal in het land opgepakt wordt verliest meteen het recht op asiel voor zijn ganse leven (inclusief zijn gezinsleden). In Australië wordt dit systeem al jaren met succes toegepast.

Schermafbeelding 2017-07-02 om 16.33.47

Gastarbeid

Als er vandaag één ding ontbreekt aan  ons tewerkstellingsbeleid dan is het wel een demografische analyse gecombineerd aan een doorgedreven studie van het aantal jobs. In plaats van peperdure maatschappij ontwrichtende migratie zou men voor tijdelijke tekorten veel beter inzetten op contractuele gastarbeid. Zowel op micro als op macro-schaal zijn er voorbeelden in de wereld die aantonen dat zo een systeem perfect werkbaar is. Japan, China en Zwitserland zijn er enkele van.
In een tijdperk waar vliegen naar alle hoeken van de wereld maar enkele honderden € kost kunnen werkgevers hun tekorten zonder grote risico’s opvullen. Hierna een klein voorbeeld van wat het kader zou kunnen zijn.

 • Het huidig Belgisch netwerk van interim kantoren wordt uitgebreid met internationale gelicentieerde interim ondernemingen die zich specialiseren in tal van beroepstakken. Bedrijven zijn verplicht om via deze kanalen niet-EU werknemers een contract aan te bieden. Op deze manier voorkomt men schijnzelfstandigheid.
 • Om de lokale arbeidsmarkt niet te verstoren wordt een normale RSZ premie op het loon van gastarbeid ingehouden en in een speciale kast gestort. De Gastwerknemer zal slechts voor een beperkt aantal risico’s verzekerd zijn.
 • Gastwerknemers worden identiek verloond dan andere werknemers in het bedrijf.
 • Contracten hebben een maximum duurtijd van X maanden waarna de gastwerknemer verplicht een minimum aantal weken het land moet verlaten zodat hij niet vervreemd geraakt van zijn thuisbasis.
 • Voor de beste leerlingen van de klas zit er zelfs een naturalisatie in maar mijn de omstandigheden om zulks toe te staan zal ik in een ander artikel aan bod laten komen.

Vluchtelingen

Het moet definitief gedaan zijn met een vluchtelingenstatus te geven aan inwoners van landen waar er per week enkele bommen ontploffen. De nu reeds rijkelijk bestaande bijdrage aan de UNHCR (Vluchtelingen organisatie van de VN) mag uitgebreid worden om betere opvang te organiseren in de buurlanden van conflicten.
De vluchtelingenstatus geven aan mensen uit Irak, Somalië enz die duizenden km’s gereisd hebben om in het volgens hen ideale land de vluchtelingenstatus aan te vragen is niet langer aan de orde.
De “Refugees Welcome” aanhangers kunnen zich op eigen kosten naar de rand van de conflictzone’s begeven om daar hun goedmenselijkheid te tonen.
Voor de reeds erkende vluchtelingen is er niet langer een automatische “zo goed als Belg” verjaring na 5 jaar. Op het ogenblik van de beëindiging van het conflict is de terugkeer verplicht.

Schermafbeelding 2017-07-02 om 16.34.29

Asiel

Asielmogelijkheden dienen gehandhaafd te worden op het huidig niveau maar de toekennings-criteria moeten daar waar menselijk mogelijk verstrengd worden. Asiel mag niet verworden tot een alternatief migratiekanaal.

Beste politici, doorbreek nu eens eindelijk de bestaande orde en zet in op een visionair perfect te realiseren alternatief dat een Win-Win-Win-Win-Win situatie beoogt.

2 gedachtes over “Mijn mening over (illegale) Migratie, Gastarbeid, Vluchtelingen en Asiel

  • In eerste instantie dacht ik aan pensioen en kindergeld. Het kan onmogelijk de bedoeling zijn dat iemand die hier op contractbasis tijdelijk werkt en die al een veel hogere verloning heeft dan in zijn eigen land, uitgestelde vergoedingen zou ontvangen. Pensioenen, brildragers voor tal van fondsen enz. zijn niet aan de orde voor dergelijke gastarbeiders. De gezinssituatie van de gastarbeider in zijn thuisland is ook niet aan de orde.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s