Social media en terreur: de hypocrisie ten top

We zijn ze al beu gehoord, de grote verklaringen van de social media bazen: ze gaan iets doen aan de terroristische inhoud van hun netwerken. Onlangs nog kwamen Microsoft, Twitter, Facebook en YouTube met een nieuw statement: ze gaan een “global working group” uitbouwen om samen terroristische inhoud van hun netwerken te verwijderen.

Schermafbeelding 2017-07-18 om 17.52.12

Telkens ik zo’n aankondiging hoor, schiet ik bijna in een kramp van het lachen. Hoe vaak zijn ze al niet met stoere statements gekomen dat ze het probleem eens gaan aanpakken? Hoe vaak hebben ze er ook al effectief iets aan gedaan? Het antwoord op de twee vragen is simpel. In volgorde: heel vaak en nooit.

Wie YouTube opent, vindt honderdduizenden uren films van haatpredikers, terroristen die zelf filmpjes online zetten, filmpjes waarin terreur verheerlijkt wordt en ga zo maar door. Uit wetenschappelijk en onderzoeksgericht oogpunt zijn deze filmpjes interessant. Ze geven soms een (nieuw) inzicht, stellen je in staat iemand te identificeren of te bepalen waar hij is en ga zo maar door. De keerzijde: de meeste van deze filmpjes worden bekeken door de “verkeerden”. Zij dus die deze filmpjes bekijken en daardoor verder radicaliseren of beginnen radicaliseren. (Neen, deze filmpjes zijn heus niet de enige redenen.) Heeft u ooit al geprobeerd zo’n filmpje te melden aan YouTube om het te laten verwijderen? Wel: ik zal u een antwoord geven. In nog geen 10 percent van de gevallen wordt er iets met de melding gedaan. Hypocrisie ten top.

Idem voor Twitter. Holle slogans over het bestrijden van terroristische inhoud, maar in realiteit bijzonder weinig actie. Het begint al bij de stappen die je moet volgen bij het melden van een tweet die tegen de gebruiksregels van Twitter zou kunnen ingaan. In deze tijden zou het logisch zijn dat er een aparte categorie is voor terreur. Toch? Wel, ik zag ze nog nooit. Wanneer iemand dreigt met een aanslag, wat moet je dan doen? Haat tegenover een bepaalde bevolkingsgroep melden? Dreigen met fysiek geweld melden? Wie zal het zeggen.

Schermafbeelding 2017-07-18 om 17.54.11

En dan hebben we het nog niet eens over alle accounts die terreur verheerlijken. Daar wordt het helemaal te gek. Doen ze daar iets mee bij Twitter? Nee, absoluut niet.

Vorige week nog verheerlijkte Dyab Abou Jahjah de terreuraanslag in Jeruzalem. Ik persoonlijk ken al 27 mensen die de tweet aan Twitter gesignaleerd hebben. Dat is dan nog zonder al de CtrlSec’s, Anonymous’en en soortgelijke organisaties mee te rekenen. Zij kunnen rekenen op tientallen, zo niet honderden helpers die zulke inhoud onmiddellijk melden. Je zou denken dat dat aantal meldingen toch genoeg is? Nope, Dyab kan rustig verder doen. Dan stel ik me de vraag: is het omdat je een geverifieerd account hebt, dat je inhoud altijd goedgekeurd is? Anders kan IS misschien ook een geverifieerd account aanvragen, dan zijn ze zeker dat hun inhoud online blijft staan op Twitter. Al-Baghdadi zal z’n paspoort misschien nog wel hebben om toe te voegen aan de aanvraag.

Twee weken geleden signaleerden we een geradicaliseerde aan de Nederlandse anti-terreur diensten. Zij schoten ongeveer 9 minuten na de melding in actie. Na die melding werd het desbetreffende account ook aan Twitter gesignaleerd. U raadt het al: het account staat nog steeds online en kan rustig verder haat blijven verspreiden en dreigingen uiten.

Schermafbeelding 2017-07-18 om 17.53.42

Waar houdt Twitter zich wel mee bezig? Terreuronderzoekers en gespecialiseerde journalisten blokkeren. Onderzoekers en journalisten die duiding geven bij gebeurtenissen, achtergrondinformatie meegeven etcetera. Hun account wordt tijdelijk opgeschort (in sommige gevallen zelfs voor goed), omdat ze haat verspreiden. In het beste geval worden hun tweets als “gevoelig” bestempeld. De accounts die de werkelijke haat en dreigingen verspreiden… Yep, die blijven rustig verder doen. 

Herinnert u zich de man die soldaten aanviel aan het Louvre in Parijs? De inhoud van zijn account was al dagenlang voor de aanslag zeer radicaal. Zelfs een leek had dat kunnen lezen. Het lijkt me niet moeilijk om je systeem dergelijke inhoud te laten detecteren. Maar ook hier: geen actie. Hypocrisie ten top.

En dan hebben we Facebook. Facebook is helemaal te gek voor woorden. Onlangs nog vond ik een profiel op Facebook (van een privé persoon) dat vol stond met foto’s en filmpjes van onthoofdingen. Van het bloederigste soort. Het soort waar de televisiejournaals blokjes overheen zetten of zelfs helemaal niet tonen. Ik ben heel wat gewoon qua inhoud, beelden en daden, maar het blijft toch telkens slikken wanneer je zoiets ziet. Ik meldde het account dus onmiddellijk aan Facebook. Reactie: we vonden niets dat tegen onze gebruiksregels ingaat. Is dat een robot die naar foto’s kijkt en die gewoon een hoofd ziet en dus niets opmerkelijks vaststelt? Het moet bijna zoiets zijn. Wanneer er nog maar een halve blote tepel op Facebook te bespeuren valt, is de foto na welgeteld 2 minuten verwijderd.

Hetzelfde geldt voor de honderden openbare profielen van haatpredikers, die vaak onomwonden oproepen om “tot de daad over te gaan”. Signaleren om te verwijderen? Waarom zou je het nog doen? Er wordt toch niets mee aangevangen. Opmerkelijk hierbij is dat je vaak terroristen die een aanslag in het westen plegen ziet terugkomen als volger van zulke profielen. De man die onlangs een aanslag probeerde plegen in Brussel Centraal volgde minstens 7 van die profielen. (Misschien wel meer, maar terwijl ik alles aan het nakijken was, verdween het profiel al. Uiteraard een goede zaak, anders zou het profiel misschien enkel en alleen maar voor meer verheerlijking gebruikt worden.) Misschien ligt hier wel een interessante optie voor sommige veiligheidsdiensten: ga eens omgekeerd kijken. Check de volgers en vergelijk die lijsten met je eigen databanken. Facebook? Hypocrisie ten top.

Onderzoekers zetten wel vaker opeisingen van aanslagen, terroristische boodschappen etcetera online om hun volgers, bijvoorbeeld op Twitter, te informeren. Een constante daarbij is dat telkens de afzender, het kanaal, of het adres van de gebruiker gemaskeerd wordt, zodat een bepaalde groep niet extra tot die kanalen zou aangetrokken worden. Op zich lijkt me dat een evidentie.

Vorige week kwamen we zo uit bij een Nederlander die een profiel heeft op Blogspot. (Blogspot is eigendom van Google.) De blogger in kwestie heeft de pretentie zichzelf her en der een analist te noemen. Wanneer je z’n “artikels” leest, lach je jezelf kreupel. Zo ongeveer niets van wat hij schrijft berust op enige waarheid, laat staan op feiten. (In werkelijkheid gaat het trouwens om iemand zonder enige CT-achtergrond, -opleiding of wat dan ook. Hij denkt gewoon dat hij terreur en terroristen begrepen heeft.)

De man publiceert openlijk de adressen van jihadistische kanalen op Telegram. Maar daar stopt het niet. Hij ging zelfs zo ver hen uit te dagen om naar Nederland te komen om z’n ongelijk betreffende inhoud van z’n “artikels” te bewijzen. Hij is er ook van overtuigd dat hij de locatie van de gebruiker van het kanaal kent, terwijl hij er slechts enkele duizenden kilometers naast zit. Hij publiceert zelfs adressen van potentiële doelwitten van terreurorganisaties. Voor zover die nog niet gekend zouden zijn door de veiligheidsdiensten (voor 99,9 pct wel trouwens) is dat gedrag onverantwoord. Het is niet omdat iemand in pakweg Syrië zegt dat het een potentieel doelwit is, dat hij dat ook moet publiceren. Misschien zou hij homegrown terroristen, of teruggekeerde strijders wel eens op ideeën kunnen brengen. Zulke inhoud is dus ronduit gevaarlijk. 

Onmiddellijk Blogspot en Google contacteren dus. U raadt het al: blog nog steeds online (we zijn intussen 99 uur verder) en zelfs totaal geen reactie van Google. Hypocrisie ten top.

Dus beste dames en heren van de social media:

Ja, u bent machtig. Ja, u genereert grote winsten en stelt uw aandeelhouders tevreden. Ja, u helpt veel mensen aan werkgelegenheid.

Maar: nee, u doet niets van wat u belooft. Nee, u doet niets aan de terroristische inhoud van uw netwerken.

Ja, beste social media bedrijven: u maakt de wereld en uzelf iets wijs. Hypocrisie ten top!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s