Mijn ideale auto bestaat in Europa (nog) niet, dan maar voor de Tesla 3 kiezen?

De meesten die mij kennen weten dat ik verzot ben op high-tech gadgets en nieuwe technologieën. Het mag dan ook niet verbazen dat ik één van de eerste Vlamingen was om mij in te schrijven op de nieuwe “betaalbare …” Tesla 3 elektrische wagen die een revolutie zou (zal) betekenen in de autosector.
Ik had er 1000€ voorschot voor over om in Vlaanderen op de wachtlijst te staan. Velen zullen nu, als ze dit lezen, hun wenkbrauwen fronsen “1000€ voorschot voor een verlieslatend bedrijf en een auto die nog moest gebouwd worden!”

Mijn voorschot was eerder een optie om voor het leveren van de wagen wat hoger in de wachtrij te kunnen plaatsnemen. De optie zou pas gelicht moeten worden wanneer Tesla de definitieve productie start en de exacte prijzen en eigenschappen van hun nieuwe telg in België bekend zou maken.

Screen Shot 2017-08-03 at 10.22.06.png

Twijfels
Nu de datum van de uiteindelijke beslissing steeds naderbij komt begin ik te twijfelen. Niet zozeer over de prestaties en eigenschappen van de Tesla 3 maar wel over de vraag “is dit nu uiteindelijk de wagen waar ik naar op zoek ben?”. Voor 90% wel en 10% niet, maar die 10% zijn voor mij wel erg belangrijk.

Waar ben ik dan naar op zoek?
Simpel, een auto waarmee ik 95% elektrisch in België kan rondrijden en bovendien tot in het zuiden van Frankrijk of Oostenrijk mee geraak zonder een nacht te moeten opladen.

Geen aanbod in Europa
Mijn optimale auto is dus een hybride wagen die 100 à 200 km elektrisch aankan EN bovendien over een benzine- of gasmotor beschikt die mij een actieradius van 300 à 400 km kan garanderen EN betaalbaar is (onder de 50.000€).
Tot mijn grote verbazing komt een in de VS gebouwde auto wel zeer kort in de buurt van mijn wensen, de Chevrolet Volt 2017. In Europa zou hij als Opel Ampera E op de markt komen maar o wee in Europa ontbreekt de verbrandingsmotor alhoewel de Opel Ampera E hier meer kost dan in de VS waar de Chevrolet Volt een echte volbloed hybride is. De Chevrolet volt wordt in de VS dan ook gezien als DE grote concurrent van de Tesla 3.
Arm Europa

Screen Shot 2017-08-03 at 10.36.35.png

Screen Shot 2017-08-03 at 10.36.25.pngScreen Shot 2017-08-03 at 10.50.06.png

Fake-hybrides genoeg
In het grote aanbod aan hybrides vandaag valt op dat nagenoeg 90% fake-hybrides zijn. Zij werden vooral op de markt gebracht om belastingen te omzeilen en/of om de mensen een goed ecologisch gevoel te geven, nietwaar Toyota?! De wetgever zou dringend de juiste criteria moeten bepalen om dit soort zwendel te stoppen.

Nog 2 à 3 jaar wachten?
Mijn eindbeslissing is nog niet genomen maar op basis van wat er allemaal gebeurt op de automarkt denk ik dat er een helse concurrentiestrijd gaat losbarsten omdat alle grote merken zich “van moetes” eveneens op dit segment gooien. De volgende 2 jaar zal het dan ook nieuwe modellen regenen. Bovendien is de prijs van de batterijen de laatste paar jaar met 2/3e gedaald en wordt de energie-dichtheid (radius) steeds groter, iets wat we nog steeds niet te zien is in de prestaties and prijzen van de huidige modellen.

Conclusie
Ik ben er nog niet uit maar mijn beslissing neigt meer en meer naar het niet omzetten van de Tesla3 optie. Ik zal jullie ten gepasten tijde laten weten waar ik uiteindelijk zal voor kiezen. Tips zijn altijd welkom.

2 gedachtes over “Mijn ideale auto bestaat in Europa (nog) niet, dan maar voor de Tesla 3 kiezen?

 1. Beste, het is geen kwestie van kunnen maar van willen.
  De batterijen zijn het probleem, zwaar en weinig efficiënt.
  Een zeer goed alternatief zijn HC : http://www.hyper-capacitor.com/
  Licht lage kost €500 maximum, zeer hoge stroom amp (ampère) en in een fractie geladen 10′ met wisselende spanning volt
  Tijdens het rijden worden deze HC’s op volle capaciteit gehouden door een KERS (kinetische energie recuperatie systeem) voeding.
  Op de 2 assen (4wielen) worden lineaire E-alternators geplaatst.
  Zij vervangen de schokdempers en de vering maar slaan elke beweging op in E-energie die de HC’s permanent voed tijdens het rijden.
  Het bruto gewicht, bvb Tesla 3 is te herleiden naar 1000 kg Geen batterijen nodig.
  1000 kg/4 = 250kg/wiel.
  Potentiële energie wielen (verticale beweging)
  (1000 kg) x (9.8 m/s²) = 9800 kg m/s2 = 9800 Newton (N)
  door toepassing van een hefboom is de afstand beweging 20cm, dus het vermogen.
  9800 x 0,2 = 1960/s Newton x 3600= 7056000N/uur.
  Ruim voldoende om een E-motor v 7056000 kw < HCs aan de klap te houden.
  Potentiële energie theoretisch.
  Deze benadering is nieuw!
  Mvg ir Hugo Broeckx

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s